Asha Vanderbauwhede

Zonnepanelen en batterijopslag

Asha Vanderbauwhede (21) van Howest startte haar project dicht bij huis. Ze deed onderzoek voor het kabinet van Vlaams minister Bart Tommelein naar de meest efficiënte en kostenbesparende manier van batterijopslag voor zonnepanelen. Hoe ervaarde zij haar tijd in het kloppende hart van het energiebeleid? “Ik verwierf vooral een inzicht in het wettelijke kader ervan en kreeg de kans om veel bedrijven te bezoeken”, zegt ze enthousiast. Haar eindresultaten worden alvast meegenomen in de verdere uitrol van de beleidsplannen de komende jaren.

Op de vraag waarom ze ooit koos voor energiemanagement aarzelt ze geen moment. “Ik wil vooral een positieve impact hebben op het toekomstige energiebeleid in bedrijven en organisaties met het oog op een positievere ecologische voetafdruk”.

De geldprijs wil ze dan ook efficiënt inzetten. “Wanneer mijn vriend en ik gaan samenwonen, spendeer ik het geld integraal aan een duurzame energieoplossing in onze woning. Op die manier wil ik ook mijn steentje bijdragen aan het milieu”, aldus Asha.

De prijs voor jonge energiemanagers zal een belangrijke opstap betekenen naar de ‘Energy Manager of the Year’, een ambitieus event dat Energik samen met haar partners wil organiseren. “Bedrijven en energiemanagers met projecten waarbij duurzaamheid en de realisatie van de klimaatdoelstellingen prioritair zijn, willen we belonen tijdens deze uitreiking”, zegt Jozef De Borger. “Zij kunnen hun ervaring en kennis met andere delen en op die manier een ideale inspiratiebron betekenen voor de toekomst”.